Maja Biličić

Datum objave: 01. 03. 2019.

Novo randomizirano kliničko istraživanje na dječacima s nealkoholnom bolesti masne jetre pokazalo je da prehrana siromašna jednostavnim šećerima može rezultirati poboljšanjem spomenute bolesti. Jednostavni šećeri podrazumijevali su šećere dodane u hranu i pića te šećere prirodno prisutne u voću.

Kliničko istraživanje provedeno je na 40 ispitanika dobi 11 do 16 godina s nealkoholnom bolesti masne jetre (od kojih 95% Hispanoamerikanaca) u razdoblju od 2015. do 2017. godine. Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije grupe. Jedna se grupa, zajedno s njihovom obitelji, hranila prehranom siromašnom jednostavnim šećerima, dok se druga grupa hranila uobičajeno. Dva puta tjedno znanstvenici su telefonski provjeravali pridržavaju li se ispitanici propisane prehrane.

Kod ispitanika sa smanjenim unosom šećera utvrđeno je smanjenje u intenzitetu simptoma nealkoholne bolesti masne jetre s 25% na 17%, dok je kod dječaka s uobičajenom prehranom ono bilo s 21% na 20%.

Glavni mjereni ishod bila je promjena u steatozi jetre (odnosno nakupljanju masti u stanicama jetre) koja se mjerila metodom za kvantifikaciju lipida u jetri uz pomoć magnetske rezonancije. Mjereno je i 12 sekundarnih ishoda od kojih je nekoliko imalo značajne promjene – u interventnoj je skupini došlo do smanjenja razine alanin aminotransferaze te do smanjenja u razini kolesterola. Alanin transferaza je enzim koji sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, a povišena vrijednost ovog enzima smatra se indikatorom oboljenja parenhima jetre.

Unatoč savjetovanjima pacijenata i njihovih obitelji, provođenje i održavanje prehrane sa smanjenim udjelom šećera često je vrlo zahtjevno. Naime, ispitanici i njihove obitelj prehrane su se mogli pridržavati 8 tjedana pod uvjetom da su im obroke planirali, kupili i uslužili sami znanstvenici.

Stoga su potrebna daljnja istraživanja kojima će se pokazati dugotrajniji pozitivan učinak restrikcije na dječake i djevojčice svih etniciteta te razriješiti problem provođenja takvog oblika prehrane.

Izvor: JAMA

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: masna jetra, NAFLD,

Komentari