Otkriveno je da konzumacija šljiva, kao dio prehrane usmjerene ka kontroli tjelesne mase može poboljšati gubitak tjelesne mase.
Kako bi se utvrdio utjecaj šljiva na tjelesnu masu i apetit, sudionici studije podijeljeni su u dvije skupine – u jednoj skupini sudionici su svakodnevno konzumirali šljive (140 g žene, 171 g muškarci), a u drugoj skupini je sudionicima dan savjet o zdravim međuobrocima koje treba uvesti u jelovnik tijekom provođenja programa za mršavljenje.
Utvrđeno je da su sudionici, koji su u sklopu zdrave prehrane svakodnevno konzumirali šljive, izgubili 2 kilograma tjelesne mase te im se obujam struka smanjio za 2,5 cm. Osobe iz skupine kojoj su davani savjeti o zdravim međuobrocima smršavili su 1,5 kg te im se obujam struka smanjio za 1,7 cm.
Osobe koje su konzumirale šljive najviše su smršavjele tijekom zadnja četiri tjeda studije, a nakon osmog tjedna, kod njih je uočen i povećan osjećaj sitosti. Dodatno, unatoč vrlo visokoj dozi, sudionici studije su šljive dobro tolerirali.
Izvor: Universitiy of Liverpool