Datum objave: 01. 07. 2013.

Suhe šljive od sada mogu nositi tvrdnju da doprinose normalnoj funkciji probavnog sustava jer je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) konačno dala svoje odobrenje.

Suhe šljive su prošle trnovit put kroz europsku birokraciju. EFSA je prvotno odbila da se suhe šljive dovode u vezu sa probavnim sustavom, no ipak se predomislila što je vrlo rijetka pojava.

Suhe šljive sadrže netopiva i topiva prehrambena vlakna i sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crijevo. Sorbitol djeluje kao osmotski laksativ te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.

Izvor: http://www.efsa.europa.eu/

Pošalji prijatelju na email

Komentari