Datum objave: 07. 04. 2015.

Prema novoj britanskoj studiji, muškarci i žene srednje dobi koji prilagode svoju prehranu tako da odgovara prehrambenim preporukama UK-a, mogu znatno sniziti rizik od moždanog i srčanog udara.

U istraživanju je sudjelovalo 162 zdravih ispitanika dobi 40-70 godina koji su tijekom 12-tjednog trajanja studije ili nastavili slijediti svoju uobičajenu prehranu ili su je prilagodili prema uputama istraživača.

Skupini koja je trebala promijeniti svoju prehranu, rečeno je da jednom tjedno konzumira masnu ribu, u prehranu uvrsti više voća i povrća, proizvode od rafiniranih žitarice zamijeni onima od cjelovitog zrna, masno meso i punomasne mliječne proizvode zamijeni manje masnim alternativama te da smanji unos soli i dodanog šećera. Također, dana im je uputa da slatkiše i grickalice zamijene voćem i orašastim plodovima, a bili su i opskrbljeni uljima i margarinskim namazima bogatim jednostruko nezasićenim masnim kiselinama.

Rezultati su pokazali da se tijekom trajanja studije, tjelesna masa interventne skupine snizila za 1,3 kg, dok se kod kontrolne čak povećala za 0,6 kg. Također, na kraju studije je primijećeno da je interventna skupina imala 1,7 cm manji opseg struka od kontrolne skupine, a zabilježeno je i smanjenje krvnog tlaka od 4,2/2,5 mm Hg, broja otkucaja srca za 1,8 u minuti te razine kolesterola za 8 %.

Autori su zaključili kako sve primijećene blagodati mogu utjecati na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti te su procijenili da se rizik kod skupine koja je uvela pozitivne promjene u prehranu, smanjio čak za trećinu.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari