Datum objave: 14. 11. 2013.

Studija provedena na kongresu ispitivala je utjecaj redoslijeda namirnica na odabir i konzumaciju hrane.

Istraživanje je rađeno na način da su složena dva švedska stola s različitim rasporedom namirnica. Na jednom stolu su po redu stavljena jaja sa sirom, pečeni krumpir, slanina, pogačice, raznovrsne žitarice, niskomasni jogurt pa voće. Na drugom stolu su složene iste namirnice, ali obrnutim redosljedom. 124 ispitanika odabralo je kojem stolu žele pristupiti te je praćen odabir namirnica.

86 % ispitanika odabralo je voće kada im je prvo posluženo, a 56 % kada im je zadnje posluženo na stolu. Nadalje, osobe koje su uzele jaja sa sirom su pretežito uzimale krumpir i slaninu. Studija je pokazala da su ispitanici u prosjeku uzimali najviše onih namirnica koje su bile prve poslužene te ukoliko je ta prva namirnica bila visoko kalorična onda je i odabir ostalih također bio takav.

Rezultati su objavljeni u časopisu Public Library of Science One.

Pošalji prijatelju na email

Komentari