Josip Rešetar

Datum objave: 04. 07. 2018.

Konzumacija do 12 jaja tjedno ne utječe na povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba oboljelih od predijabetesa ili pak dijabetesa tipa 2, zaključak je australskog istraživanja objavljenog u časopisu American Journal od Clinical Nutrition.

U jednogodišnjem istraživanju ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina, (visoki unos jaja) je na tjednoj razini konzumirala 12 jaja, dok je druga skupina (niski unos jaja) konzumirala do 2 jaja tjedno. Važno je naglasiti da su ispitanici tijekom istraživanja slijedili prehrambene obrasce s nutritivno poželjnijim namirnicama.

Rezultati su pokazali kako konzumacija jaja kod obje skupine nije utjecala na pogoršanje markera rizika za bolesti srca i krvožilja.

Rezultati istraživanja indiciraju da je potpuno izbacivanje jaja iz prehrane osoba oboljelih od predijabetesa ili dijabetesa tipa 2 nepotrebno ukoliko je cjelokupna prehrana uravnotežena i raznolika.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, jaja, Kardiovaskularne bolesti,

Komentari