Datum objave: 07. 11. 2016.

U društvu u kojem je pretilost prepoznata kao rizičan čimbenik razvoja mnogih bolesti, sastojci hrane niske energetske vrijednosti ili bez energetske vrijednosti su logičan odabir za osobe koje žele održati poželjnu tjelesnu masu. Ipak, neke ljude zabrinjava moguća povezanost sukraloze, sladila bez energetske vrijednosti, i rizika od razvoja karcinoma. Nedavno je u časopisu Nutrition and Cancer: An International Journal objavljen opsežan pregled radova na temu sigurnosti i karcinogenosti sukraloze koji je potvrdio kako spomenuto umjetno sladilo ne uzrokuje karcinom i sigurno je za konzumaciju.

Autori su proučili rezultate istraživanja koja su osmišljena tako da je u nekom trenutku očekivano otkriće potencijalnih štetnih učinaka i nepovoljnih ishoda. Stoga su u mnogim promatranim istraživanjima primjenjivane doze koje su bile 100 do 1000 puta veće od bilo koje uobičajene količine za konzumaciju. Primjerice, neka od istraživanja proučavala su posljedice konzumacije sukraloze u količinama koje su u slatkoći ekvivalentne dnevnom unosu od 33 do 224 kg šećera za osobu prosječne tjelesne mase (npr. 75 kg).

Prihvatljiv dnevni unos (ADI) za sukralozu iznosi 0 do 15 mg/kg tjelesne mase. Također, važno je i napomenuti da rezultati pregledanih istraživanja nisu pokazali karcinogenu aktivnost sukraloze, čak niti kada je razina izloženosti bila nekoliko redova veličine veća od ADI.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari