Datum objave: 05. 03. 2007.

Japanski istraživači iz National Agriculture and Food Research Organization (NARO) i Nippon Flour Mills izvjestili su o razvoju hibridne vrste pšenice koja ima dvostruko više šećera u odnosu na uobičajenu pšenicu. Slatka pšenica smanjit će potrebu dodavanja šećera u kolače i ostale slatke pekarske proizvode.

Ponavljanjem oplemenjivanja pšenice sa niskim sadržajem enzima koji sudjeluju u stvaranju škroba, istraživači su uspjeli smanjiti ukupni sadržaj škroba pešnice sa 70 na 25 % što je pak rezultiralo značajnim povećanjem razine šećera, uglavnom maltoze i saharoze.

Slatka pšenica izgleda poput obične pšenice, osim što usahne i nabora se kada dehidrira.

Iz Nippon Flour Millsa se nadaju da bi slatku pšenicu mogli učiniti komercijalno dostupnom kroz razdoblje od dvije do tri godine. U međuvremenu će nastojati razviti što veći broj novih vrsta proizvoda čija će prozvodnja povećati potrebu za slatkom pšenicom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari