Datum objave: 30. 11. 2009.

S vremenom sinonim za kuhinjsku sol vjerojatno više neće biti (samo) natrijev klorid, ukoliko je suditi prema najavama američkih laboratorija. Nekolicina znanstvenika uspjela je naime proizvesti sol, točnije derivat dviju mediteranskih soli - one iz Mrtvog i iz Crvenog mora, koji imaju značajno smanjen udio natrija - čak 66% . Umjesto do sada dominantnog natrija, u novoj soli bit će uvelike zastupljen i kalij i ostali zanemareni minerali.

Poznata je činjenica da prekomjerna konzumacija soli dovodi do niza oboljenja - posebice kardiovaskularnih, a svjetske smjernice preporučuje ograničiti dnevni unos na 2300 mg preventivno, odnosno 1500 mg u oboljelih. S druge strane, preporučeni dnevni unos kalija iznosi 4700 mg u svrhu normalizacije srčanog ritma, prevencije nastanka bubrežnih kamenaca i gubitka koštene mase ali i neutralizacije negativnih efekata uslijed prekomjernog unosa natrija.

Proizvođači hrane - pekarskh proizvoda, juha i mesnih prerađevina, pa čak i pića (izotoničnih) zainteresirni su za ovaj novitet, a lansirana su i pakiranja su prilagođena domaćinstvima.

Izvor: NutraIngredients.com

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sol,

Komentari