Skuši pripada važna uloga u kuhinji za zdravo srce jer sadrži vrijedne omega-3 masne kiseline koje pomažu sniziti razinu kolesterola. Ovo jelo poslužite s kombinacijom integralne i bijele riže.
4 fileta skuše, svaki težine oko 100 g
Sok 1 limuna i 1 žličica naribane limunove korice
2 žličice paprike u prahu (po želji)
Svježe lišće metvice, za ukrašavanje
Za umak
2 naranče, razdijeljene na kriške i 1 izrezana na 1 cm velike komadiće
1-1 žličica sušenih čili listića
1 žlica sjeckane svježe metvice ili peršina
Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
1. U posudi izmiješajte sastojke za umak. Prekrijte i stavite u hladnjak najmanje 1 sat da se okusi međusobno prožmu.
2. Stavite ribu u plitku posudu i prelijte limunovim sokom i koricom utrljavajući limun u riblje meso. Prekrijte i stavite u hladnjak na 30 minuta.
3. Maksimalno zagrijte roštilj. Ukoliko želite, pospite paprikom svaki filet i pecite na roštilju 3-4 minute sa svake strane, dok ne omekša. Poslužite s citrus umakom i ukrašeno lišćem metvice.
Varijacija
Pečena skuša skuša se može peći u pećnici umjesto na roštilju. Zagrijte pećnicu na 220°c/425°f/plin 7. Slijedite 1. I 2. Korak, gore, potom stavite riblje filete u lagano nauljenu posudu za pečenje i pospite paprikom. Prelijte citrus umakom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta da riba omekša. Poslužite ukrašeno lišćem metvice.
Zvijezda recepta
Naranče su jedan od najpoznatijih izvora vitamina c koji pomaže u sprječavanju staničnog oštećenja što rezultira smanjenom opasnošću od srčanih oboljenja.
Svaka porcija sadrži:
Savjet za pripremanje
Paprika daje pikantan okus filetima skuše, ali, ukoliko želite, možete je i izostaviti.
Vrijeme pripremanja: 30 minuta, plus 1 sat za mariniranje
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]