Datum objave: 13. 07. 2011.

Nova studija ukazuje da svakodnevnom konzumacijom biljke vučji trn (količine od 28 grama bobica ili 5 grama ulja na dan) možemo imati korisne učinke za zdravlje, prvenstveno na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Vučji trn je prirodni izvor vitamina i drugih bioaktivnih sastojaka poput karotenoida i flavonoida, a za koje je utvrđeno da snizuju kolesterol, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, snizuju krvni tlak i šećer u krvi te imaju antioksidativno djelovanje.

Dobro je poznato da su promjene prehrambenih navika koje se odnose na uključivanje hrane s bioaktivnim sastojcima (poput polinezasićenih masnih kiselina, biljnih sterola, antioksidanta i vitamina) jedan od najvažnijih načina kako promjenom životnih navika možemo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Upravo vučji trn obiluje tim blagotvornim sastojcima - bobice su bogati izvor vitamina i minerala, a njihov sok sadrži neke proteine, vitamin C, vitamin E, karotenoide, različite minerale i organske kiseline.

Stoga su antiaterogena, hipolipemička, hipotenzivna, protuupalna, hipoglikemična i antioksidativna svojstva te biljke od posebnog značaja za prevenciju pa i lječenje kardiovaskularnih bolesti. Za daljnju potvrdu svega navedenog potrebna se i veća ispitivanja.

Izvor: Journal of Functional Foods

Pošalji prijatelju na email

Komentari