Datum objave: 07. 12. 2009.

Dodatkom 48 grama otpornog škroba svakodnevnoj prehrani (tijekom doručka i ručka) smanjuje se količinu unesenih kalorija kasnije tijekom dana za čak 10%, ali i inzulinski odgovor nakona jela, tvrdi novo britansko istraživanje provedeno na Sveučilištu Surrey u Londonu.

Otporni škrob, međudjelujući s procesima fermentacije u crijevima, smanjuje osjećaj gladi tijekom više sati, ostvarujući dugoročni učinak i predstavljajući idealnu metodu u postizanju i regulaciji optimalne tjelesne mase

Škrob se dijeli u tri skupine: brzo probavljivi (unutar 20 minuta nakon konzumacije), sporo probavljivi (između 20 i 120 minuta) i otporni / neprobavljivi (uopće se ne probavlja, nego fermentacijom u debelom crijevu poprima svojstva prebiotika). Izvori otpornog škroba su kuhani, ohlađeni krumpir, tjestenina, riža, leguminoze i kukuruz.

Izvor: British Journal of Nutrition, December 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari