Dodatkom 48 grama otpornog škroba svakodnevnoj prehrani (tijekom doručka i ručka) smanjuje se količinu unesenih kalorija kasnije tijekom dana za čak 10%, ali i inzulinski odgovor nakona jela, tvrdi novo britansko istraživanje provedeno na Sveučilištu Surrey u Londonu.
Otporni škrob, međudjelujući s procesima fermentacije u crijevima, smanjuje osjećaj gladi tijekom više sati, ostvarujući dugoročni učinak i predstavljajući idealnu metodu u postizanju i regulaciji optimalne tjelesne mase
Škrob se dijeli u tri skupine: brzo probavljivi (unutar 20 minuta nakon konzumacije), sporo probavljivi (između 20 i 120 minuta) i otporni / neprobavljivi (uopće se ne probavlja, nego fermentacijom u debelom crijevu poprima svojstva prebiotika). Izvori otpornog škroba su kuhani, ohlađeni krumpir, tjestenina, riža, leguminoze i kukuruz.
Izvor: British Journal of Nutrition, December 2009