Datum objave: 19. 10. 2016.

Novo istraživanje pokazalo je kako je kod muškaraca skriveni strah od nakupljanja suvišnih kilograma, potaknut osjećajem krivnje i srama, glavni motiv za dolazak u teretanu, čak ispred želje za dobro definiranim tijelom. Psiholozi iz Velike Britanije i Australije otkrili su da učestalost dolazaka u teretanu određuje njihova percepcija tjelesne masti, a ne stav prema mišićima ili indeksu tjelesne mase (ITM). Otkrili su i da je vjerojatnije da će muškarci koji su zabrinuti za tjelesnu mast odrađivati spontane, neplanirane treninge te ih teško održavati nakon nekog vremena.

Motivacija 100 muškaraca za vježbanje procijenjena je pomoću upitnika i testa koji je procijenio njihovu nesvjesnu motivaciju, mjerenjem vremena potrebnog da povežu određene riječi s vlastitim karakterom ili izgledom. Svi su ispitanici imali blago povišen ITM te su priznali da vježbaju oko sat vremena, dva ili tri puta tjedno. Gotovo 60% muškaraca je navelo zdravlje i fitness kao glavni razlog odlaska u teretanu, dok je samo 8% muškaraca označilo treniranje ili natjecanje kao glavni motiv. Nadalje, ispitanici su odgovorili i na niz pitanja o slici vlastitog tijela i motivaciji, koje su bodovali ljestvicom od 1 do 4. Znanstvenici su zatražili ispitanike da ispune i implicitni test povezivanja (IAT), osmišljen za procjenu automatskih asocijacija, u svrhu procjene skrivenih, nesvjesnih motivacija.

Ovo je prvo istraživanje koje ispituje stav muškaraca prema tijelu, uključujući njihove svjesne i nesvjesne motivacije za vježbanje u teretani. Istraživanje stavlja naglasak na pozitivne osjećaje postignuća i ponosa, koji bi trebali biti u centru pažnje kako bi se osigurala dugotrajnija promjena zdravog ponašanja. Na taj način bi se izbjeglo treniranje do točke nemara za vlastito zdravlje.

Izvor: Journal of Strength & Conditioning Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari