Datum objave: 26. 02. 2014.

Studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine donosi nam zabrinjavajuće podatke o količinama jednostavnih šećera koje svakodnevno unosimo, a da pritom nismo ni svjesni. Statistički podaci govore kako svaki amerikanac prosječno unese 22 žličice „skrivenog“ šećera dnevno odnosno dodatnih 350 kalorija. Proizvodi s jednostavnim šećerima poput kolača, keksa, gaziranih pića najčešći su krivci za pozitivni energetski balans koji dugoročno dovodi do viška kilograma. No, šećer se povezuje ne samo s pretilošću već i s povećanom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Dokaz tome je nova studija koja je analizom podataka Nacionalne ankete o zdravlju ispitivala povezanost unosa jednostavnih šećera s rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Osobe čiji je unos šećera osiguravao 17 do 25 % ukupno unesene energije imale su 33 % veći rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one osobe čiji je unos šećera iznosio samo 8 % od ukupnog energetskog unosa. Autori studije istaknuli su kako je unos „skrivenog“ šećera, čiji su izvor zaslađena gazirana pića, značajno povezan s povećanom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja.

Znanstvenici upozoravaju kako je potrebno ograničiti unos jednostavnih šećera te obratiti pozornost u kojim su proizvodima sadržani kako bi se očuvao dobar zdravstveni status te smanjio rizik od prijevremene smrti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kardiovaskularne bolesti,

Komentari