Sklonost bijelom

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prehrambene navike stečene tijekom života je vjerojatno teže mijenjati nego druge navike. Amerika je primila od europskih doseljenika nerazumnu naklonost za bijelom i svijetlo obojenom hranom..
U Europi su seljaci jeli crni kruh i upotrebljavali integralno brašno i smeđi šećer, dok su bogati aristokrati jeli bijeli kruh, bijele kolače i bijeli šećer. Stigavši u Ameriku, doseljenici su našli bijelo brašno, koje je bilo svima pristupačno, i smatrali su to kao znak poboljšanog socijalnog stanja.
Tako milijuni Amerikanaca još dalje više traže bijeli nego tamni kruh, bistro pivo, pročišćeno od svakog taloga, pa čak i bijela jaja odnosno bijele ljuske, koje ionako ne jedu. Čak i riža mora biti polirana i blistavo bijela, iako takva ima daleko manju hranjivu vrijednost od smeđe riže.
Izvor: R. W. Gerard (1952) Food for life. The University of Chicago Press.

Pošalji prijatelju na email

Komentari