Maja Biličić

Datum objave: 11. 08. 2017.

Novo je istraživanje pokazalo kako bi sjemenke jagode mogle postati vrlo važan sastojak dodataka prehrani ili proizvoda visoke nutritivne vrijednosti.

Pri proizvodnji sokova od jagode njihove sjemenke bacaju se kao otpad, a zapravo su vrijedan izvor antioksidansa i prehrambenih vlakana koji mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti. Stoga su znanstvenici odlučili provesti istraživanje uz pomoć kojeg bi utvrdili najbolji način korištenja sjemenki jagode kao dodatka prehrani.

Za potrebe ovog istraživanja jagodama su odstranjene sjemenke tijekom proizvodnje sokova u tri različite sezone berbe. Sjemenkama su zatim uklonjene masti te im je dodatno analiziran udio proteina, pepela, minerala, šećera, prehrambenih vlakana i polifenola.

Rezultati su pokazali da sjemenke bez masti sadrže većim dijelom prehrambena vlakna (728 g/kg) i proteine (167 g/kg). Razina polifenola varirala je s obzirom na godinu berbe, od 15,6 g/kg do 17,5 g/kg.

Znanstvenici tvrde da se sjemenke mogu koristiti kao dodaci s visokim udjelom proteina, vlakana i polifenola, bilo u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji. Ove sjemenke mogle bi postati vrlo važan sastojak brojnih proizvoda visoke nutritivne vrijednosti.

Izvor: Food Science and Technology

Pošalji prijatelju na email

Komentari