„Širina“ ne mora nužno prijeći u visinu

Datum objave: 06. 09. 2006.

Nasuprot vjerovanju, ili utjehi, mnogih roditelja, višak tjelesne mase u kilogramima kod djece, ne mora se nužno, tijekom rasta pretvoriti u centimetre visine.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, gotovo 60 % djece koja su imala prekomjernu tjelesnu masu ili su bila pretila do svoje predškolske dobi, i dalje u svojoj 12 godini života ima prekomjernu tjelesnu masu i izloženo je riziku da će i kao odrasle osobe biti pretile.

Djeca čiji je omjer tjelesne mase i visine između 85–e i 95–e percentile, svrstana su u kategoriju djece sa prekomjernom tjelesnom masom. Djeca čiji je omjer tjelesne mase i visine iznad 95-e percentile okarakterizirana su kao pretila djeca.

Oko 80% djece koja su imala prekomjernu tjelesnu masu ili su bila pretila u svojoj ranoj predškolskoj dobi, imala su prekomjernu tjelesnu masu, odnosno ostala su pretila i u dobi od 12 godina. 40% djece, čiji je omjer tjelesne mase i visine u dobi 3 godine bio na 50-oj percentili i iznad, imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili su bila pretila u dobi od 12 godina.

Pediatrics September 3, 2006, Vol. 118 No. 3, pp. e594-e601

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, djeca,

Komentari