Sir ne mijenja okus vina

Datum objave: 02. 05. 2006.

Ne trebate kupovati jako skupa vina za svoje goste kad ih pozivate na druženje uz sir i vino, navodi portal [url="#"] [u]Gastro.hr [/u] [/url]. Sudeći prema istraživanju kalifornijskih znanstvenika, sir zapravo potiskuje aromu vina.. Drugim riječima, suprotno uvriježenom mišljenju, ne postoje pravilne kombinacije sireva i vina kojima se postiže bolji okus vina.
Internet stranica Winespectatorschool.com navodi da ovo nije nikakva novost. Postoji izreka među prodavačima vina: "Kupuj uz kruh, a prodaji uz sir!"

To je zbog toga što kruh djeluje na okusne bradavice tako da ih čini osjetljivijima pa pritom možete bolje procijeniti vini. Suprotno se događa nakon konzumiranja sira: masti i proteini iz proteina začepe okusne bradavice pa im tanini vina ne mogu pristupiti.

Dakle, sir se jede nakon iskušavanja vina!
Izvor: New Scientist
[url="#"] Gastro.hr [/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari