Šipak usporava propadanje hraskavice usljed osteoartritisa

Datum objave: 01. 09. 2005.

Ekstrakt šipka može blokirati enzime koji pogoduju razvoju osteoartritisa. Prema studiji objavljenoj u Journal of Nutrition , ekstrakt šipka spriječava hiperprodukciju enzima koja u stanju bolesti, osteoartritisa, uzrokuje uništavanje hrskavice te posljedično, oštećenje zglobova..
Uzorcima ljudske hrskavice pogođene osteoartritisom, u in vitro modelu, istraživači su dodali vodeni ekstrakt šipka. Osim prethodno utvrđenog snažnog antioksidativnog djelovanja šipka – istraživači su uočili još jedno, pozivitvno djelovanje, a to je zaštita hrskavice pogođene osteoartritisom.
Autori smatraju da ekstrakt šipka spriječava hiperprodukciju enzima - proces koju uzrokuje uništavanje hrskavice.
Izvor: Journal of Nutrition, Semptember 2005.

Pošalji prijatelju na email

Komentari