Mirja Zupčić

Datum objave: 12. 04. 2019.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Singapuru šest je godina provodio istraživanje o utjecaju konzumacije gljiva na mozak starijih osoba. U istraživanju je sudjelovalo više od 600 kineskih ispitanika starijih od 60 godina.

Rezultati su pokazali kako starije osobe koje konzumiraju više od dvije standardne porcije gljiva tjedno, mogu imati čak 50% smanjeni rizik od razvitka blagog kognitivnog deficita (MCI, engl. Mild Cognitive Impairment). Ovaj poremećaj karakterizira manja smetnja kognicije poput zaboravljivosti, ali i blagi poremećaj u govoru, pozornosti i snalaženju u prostoru, međutim ovi simptomi značajno ne utječu na svakodnevnu aktivnost osobe. No, osobe s blagim kognitivnim deficitom su u povećanom riziku od razvoja demencije, osobito Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala kako 15% osoba godišnje s blagim kognitivnim deficitom razvije demenciju, a čak 80% razvije demenciju za otprilike šest godina.

U istraživanju se pozornost posebno obratila na šest vrsta gljiva koje se konzumiraju u Singapuru, no koje su uobičajene i u našoj domaćoj kuhinji. Radi se o šampinjonima, bukovačama, shiitake gljivama i baršunastoj ili zimskoj panjevčici, a u obzir su dolazile gljive u svježem, sušenom i konzerviranom stanju.

Znanstvenici su ustvrdili kako je moguće da i druge vrste gljiva ostvaruju pozitivan učinak na kognitivne funkcije jer se gotovo u svim vrstama može naći antioksidans ergotionein.

Pokazalo se kako blagotvoran učinak na mozak ostvaruje unos od dvije porcije gljiva tjedno odnosno ukupno 300 g pripremljenih gljiva tjedno što predstavlja količinu od pola tanjura. No, znanstvenici naglašavaju kako i manja količina gljiva tjedno od navedenog ima povoljan učinak na mozak, stoga bi se gljive svakako trebale redovno naći na jelovniku starijih osoba.

Izvor: Journal of Alzheimer´s Disease

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: demencija, gljive, stariji,

Komentari