Ela Lučić

Datum objave: 14. 06. 2021.

Podaci objavljeni u časopisu International Journal of Molecular Science pokazuju kako mješavina bakterijskih sojeva L. plantarum D13-4, L. rhamnosus D7-5, L. paracasei D3-5, L. plantarum D6-2 i L. rhamnosus D4-4 i prebiotičkih vlakana može smanjiti hiperglikemiju u laboratorijskih miševa.

Znanstvenici su proučavali utjecaj jogurta sa sinbioticima na šećernu bolest tipa 2 uzrokovanu prehranom i streptozotocinom u miševa. Laboratorijske životinje podvrgnute su prehrani s visokim udjelom masti i podijeljene u tri skupine: prva skupina dobivala je jogurt sa sinbioticima, druga skupina kuhano mlijeko s 2% mliječne masti (prva kontrolna skupina), a treća skupina dobivala je komercijalno dostupan jogurt (druga kontrolna skupina) tijekom pet tjedana.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija jogurta sa sinbioticima smanjila razvoj hiperglikemije kao odgovora na prehranu s visokim udjelom masti i primjenu streptozotocina.

Također, bila je povezana s blagotvornim modulacijama sastava mikrobiote crijeva u usporedbi s mlijekom. Osim toga, komercijalno dostupan jogurt negativno je utjecao na sastav crijevne mikrobiote povećanjem broja štetnih bakterija kao što su bakterije iz koljena Proteobacteria i obitelji Enterobacteriaceae, naveli su autori studije. Analiza stanica gušterače ukazala je na to kako je konzumacija jogurta koji su dobivali miševi iz kontrolne skupine bila povezana s povećanjem broja upaljenih Langerhansovih otočića, a miševi koji su dobivali jogurt sa sinbioticima imali su manji broj upala. Jogurt sa sinbioticima također je sačuvao zdrave strukture resica u crijevima, u usporedbi s jogurtom iz kontrolne skupine, istaknuli su znanstvenici.

Ova otkrića ukazuju na to da je jogurt sa sinbioticima možda zaštitio crijevne resice od oštećenja što je važno za održavanje integriteta crijeva i smanjenje upalnih procesa. Štoviše, uočeno je i kako štiti od pojave šećerne bolesti tipa 2 kod miševa te bi se mogao koristiti kao terapija za sprečavanje progresije dijabetesa, zaključili su istraživači.

 
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, sinbiotici,

Komentari