Vitaminoteka

Datum objave: 06. 01. 2016.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Beneficial Microbes, sinbiotici, tj. dodaci prehrani koji sadrže probiotike i prebiotike mogu poboljšati zdravlje pretile djece tijekom provođenja plana mršavljenja.

U studiji je sudjelovalo 77 pretile djece koja su tijekom mjesec dana istraživanja trebala smanjiti unos energije i poboljšati razinu tjelesne aktivnosti, a otprilike polovica njih je uz to i svakodnevno uzimala dodatke sinbiotika.

S obzirom na broj djece koja su uspjela smanjiti tjelesnu masu, rezultati su pokazali da se skupina koja je uzimala simbiotike, nije razlikovala od kontrolne skupine, no pojedinačni postotak smanjenja mase ipak je bio manji kod kontrole. Drugim riječima, skupina koja je uzimala simbiotike i koja je uspjela smanjiti tjelesnu masu, pokazala je veći gubitak kilograma. Nadalje, s uzimanjem sinbiotika bilo je povezano i poboljšanje razina kolesterola i triglicerida u krvi, kao i povoljan učinak na oksidativni stres u organizmu.

Inače, poznato je da je neravnoteža crijevne mikroflore povezana s pretilosti te da probiotici potencijalno pomažu kod gubitka kilograma, no konkretne preporuke ne postoje. Simbiotici korišteni u ovom istraživanju sadržavali su Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, B. longum i Enterococcus faecium te prebiotike laktulozu i fruktooligosaharide.

Pošalji prijatelju na email

Komentari