Ela Lučić

Datum objave: 30. 07. 2020.

Rezultati novog istraživanja pokazali su kako probiotici, prebiotici i sinbiotici mogu biti korisni u liječenju bolesti nealkoholne masne jetre (NAFLD, engl. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) djelujući na mikrobiotu crijeva.

NAFLD je rasprostranjeni metabolički poremećaj s rastućom stopom incidencije u cijelom svijetu, a uzrok može biti nepravilna prehrana, inzulinska rezistencija i okolišni čimbenici. Često dovodi do fibroze ili uznapredovale ciroze jetre, hepatocelularnog karcinoma ili čak smrti. Trenutno ne postoje odobreni lijekovi za liječenje NAFLD-a, a uobičajeni antibiotici propisuju se za ublažavanje simptoma, iako mogu izazvati nuspojave i potencijalnu antibiotsku rezistenciju. Znanstvenici ističu kako mikrobiota crijeva sadrži gljivice, viruse i arhebakterije koje su povezane s različitim bolestima jetre. Izvijestili su kako je većina studija vezanih uz ovu bolest usmjerena na njenu prevenciju, a ne na liječenje.

Klinička ispitivanja provedena na pacijentima s NAFLD-om pokazala su kako sojevi probiotika laktobacila, streptokoka i bifidobakterija igraju ulogu u obnavljanju razina jetrenih enzima aspartat aminotransferaze (AST, engl. aspartate aminotransferase) i alanin aminotransferaze (ALT, engl. alanine aminotransferase) u serumu. Visoka razina enzima AST u serumu znak je oštećenja jetre.

Randomizirano kontrolirano ispitivanje provedeno na djeci s prekomjernom tjelesnom masom koja boluju od NAFLD-a pokazalo je značajno poboljšanje stanja jetre te indeksa tjelesne mase nakon liječenja mješavinom sojeva laktobacila, streptokoka i bifidobakterija. Otkriveno je kako navedena mješavina probiotika ublažava kronične bolesti jetre, štiteći crijevnu barijeru i smanjujući endotoksemiju i oksidativni stres. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se optimizirala učinkovitost, sigurnost i održivost probiotika za liječenje NAFLD-a.

Znanstvenici također smatraju kako bi prebiotici mogli biti pogodna terapija u borbi protiv NAFLD-a putem gubitka masti, poboljšanja kontrole razine glukoze u krvi, obnavljanja mikrobiote crijeva i smanjenjem upalnih procesa. Prebiotici su najčešće dijetalna vlakna, a studije su otkrile kako potiču rast bifidobakterija i normaliziraju razinu endotoksina u plazmi što poboljšava toleranciju glukoze te kasnije rezultira gubitkom tjelesne mase kod pretilih osoba. Proučena je oligofruktoza, mješavina neprobavljivih prehrambenih vlakana, zbog sposobnosti smanjenja oksidativnog stresa i upalnih procesa u jetri.

Autori studije također navode kako postoji snažan potencijal sinbiotika – probiotika i prebiotika – u liječenju jetrenih bolesti. U jednom su istraživanju bolesnici s nealkoholnim steatohepatitisom, oblikom NAFLD-a, liječeni sojem probiotika Bifidobacterium i prebiotikom, odnosno fruktooligosaharidima tijekom šest mjeseci.

Kod ispitanika su zabilježene značajno niže razine ALT-a i AST-a u serumu u usporedbi s placebo skupinom.

Metaanaliza 15 randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja su uključivala 782 bolesnika s NAFLD-om pokazala je kako su sinbiotici poboljšali razinu ALT-a, AST-a, lipoproteina visoke gustoće, lipoproteina niske gustoće, triglicerida i kolesterola. Autori studije zaključuju kako bi probiotici, prebiotici i sinbiotici mogli biti sigurna i učinkovita alternativa konvencionalnim antibioticima za liječenje NAFLD-a. Uz to, ističu kako bi u daljnjim ispitivanjima bilo korisno istražiti genome pacijenata s NAFLD-om kako bi se omogućio razvitak personaliziranog liječenja.

Izvor: World Journal of Gastroenterolog

Pošalji prijatelju na email

Komentari