Datum objave: 10. 08. 2009.

Simbiotici su pripravci koji u sebi sadržavaju kombinaciju pro- i pre-biotika; time ostvaruju prednost pred pojedinačno primjenjivanim probioticima i / ili prebioticima.

Nedavno istraživanje pokazalo je hipoalergeni učinak simbiotika na predisponirane reakcije na kravlje mlijeko.

Prilikom izlaganja mlijeku, odnosno sirutki, dolazi do senzibilizacije organizma te stvaranju predispozicije za alergijsku reakciju pri svakom slijedećem kontaktu s alergenom. S obzirom da alergijske reakcije ponekad mogu poprimiti dramatičnu formu – poput anafilaksijske reakcije, pa čak i završiti smrtnim ishodom, vrijedan je podatak da je takve reakcije moguće spriječiti. A prema nizozemskim znanstvenicima, to je možda moguće postići na poprilično jednostavan način: ako je suditi po rezultatima njihovog nedavnog istraživanja, pravovremenom, istodobnom primjenom mješavine probiotske bakterijske kulture i biljnog prebiotika, moguće je maksimalno reducirati imunološku reakciju. Taj učinak za sada se objašnjava smanjenjem razine cirkulirajućih protutijela (imunoglobulina) u krvi, neophodnih za razvoj alergijske reakcije.

Za sada su na životinjskom modelu uspješno primjenjene kulture Bifidobacterium Breve u kombinaciji sa galakto- i frukto-oligosaharidima, te je otvoren put primjeni na humani imunosustav.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari