Datum objave: 12. 05. 2015.

Brojna nova saznanja o ulozi vitamina D u zaštiti zdravlja, dovela su do porasta uporabe dodataka prehrani s ovim vitaminom, a kako bi ispitali sigurnost njihove uporabe, stručnjaci iz Klinike Mayo istražili su zdravstveno stanje osoba s visokim razinama vitamina D.

U analizi su poslužili rezultati preko 20 000 mjerenja razina vitamina D prikupljeni u sklopu opsežnog istraživačkog projekta Rochester Epidemiology Project, a primijećeno je da je 8 % ispitanika imalo visoku razinu, koja je bila definirana kao razina 25-hidroksivitamina D u krvi veća od 50 ng/mL. Samo 1 % ispitanika imao je razinu veću od 100 ng/mL.

Neprimjerno visoka razina vitamina D može dovesti do hiperkalcemije, odnosno, povišene razine kalcija u krvi, a u istraživanju je zapaženo da ispitanici s razinama 25-hidroksivitamina D većim od 50 ng/mL nemaju povećani rizik od hiperkalcemije.

Tijekom perioda koje je obuhvatilo istraživanje – od 2002. do 2011. godine, broj osoba s visokim razinama vitamina D porastao je čak 26 puta, no zabilježen je samo jedan slučaj trovanja. Radilo se o osobi čija je razina 25-hidroksivitamina D u krvi iznosila 364 ng/mL te koja je tri mjeseca svakodnevno unosila „megadozu“ vitamina D od 50 000 I. J.

Autori su zaključili da je trovanje vitaminom D jedno od najrjeđih medicinskih stanja te da je ono najčešće posljedica nepažljivog unosa ekstremno visokih doza.

Izvor: Mayo Clinic Proceedings

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari