Datum objave: 10. 05. 2011.

Prema novom izvješću FDA-a (Agencije za hranu i lijekove), uporaba biljnih dodataka prehrani i biljnih čajeva kod novorođenčadi je iznenađujuće velika.

Istraživanje je pokazalo da je gotovo 10% beba, tijekom njihove prve godine života, dan neki biljni suplement ili čaj. Utvrđeno je da su spomenuti pripravci davani čak i bebama starim mjesec dana.

Autori studije naglašavaju da uporaba ovih dodataka prehrani može kod tako malih beba izazvati neželjene učinke te da se sigurnost ovih proizvoda ne ispituje tako detaljno kao sigurnost farmaceutskih pripravaka.

Neki od biljnih pripravaka mogu sadržavati teške metale i druge kontaminante, a djeca su ovakvim toksinima podložniji od odraslih. Naime, zabilježeni su slučajevi kod kojih je davanje ovakvih pripravaka kod neke prerano rođene djece izazvalo napadaje, a zabilježeni su čak i smrtni slučajevi.

Istraživači su za potrebe ove studije prikupili podatke 2653-ju majki, njih gotovo 6% je izjavilo da su djetetu tijekom prve godine života barem jednom dali biljne pripravke, a 3,6% ih je izjavilo da je navadene proizvode djeci davalo i više puta u prvoj godini života.

Žene koje češće koriste biljne pripravke, starije majke, majke sa više djece, majke s višim stupnjem edukacije i višim primanjima te majke koje svoju djecu doje češće djeci daju navedene pripravke.

Proizvodi koji se najčešće koriste su kamilica, voda protiv kolika, biljne tablete za ublažavanje bolova pri rastu zuba i razni čajevi. A najčešći razlozi za davanje ovih proizvoda djeci su problemi sa spavanjem, dojenački kolici, za opuštanje te probavne tegobe.

Na pitanje otkud su dobile informacije o pripravcima koje daju djeci, 27% ih je odgovorilo da se konzultiralo sa zdravstvenim djelatnikom, 28% je informacije dobilo iz medija, a 30% ih je o uporabi biljnih pripravaka razgovaralo sa prijateljima i obitelji.

Izvor: Online izdanje časopisa Pediatrics.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari