Ela Lučić

Datum objave: 02. 09. 2020.

Znanstvenici su razvili neinvazivnu tehnologiju kojom se može pospješiti pridržavanje prehrane i otkriti nutritivni nedostatci, prateći razine vitamina C u znoju.

Senzor vitamina C je uređaj koji se ističe jer prati koncentraciju nutrijenta, a ne tjelesnu aktivnost, vitalne znakove ili simptome. Ovaj novi uređaj još je jedan primjer kako se prehrambeno tržište neprekidno kreće ka individualnom pristupu.

Uređaj je zapravo fleksibilni flaster vitamina C izrađen na poliuretanskoj podlozi koja prijanja na kožu korisnika. Sadrži sustav koji potiče znojenje i senzornu elektrodu osmišljenu za otkrivanje razine vitamina C u znoju. Kada znoj sadrži vitamin C, enzim ga pretvara u dehidroaskorbinsku kiselinu. Proces pretvorbe proizvodi električnu struju koju senzor detektira i mjeri u svrhu analize razine vitamina C.

In vitro testiranje i testiranje provedeno sa 4 ispitanika koja su konzumirala vitamin C u obliku dodatka prehrani te voćne sokove koji sadrže vitamin C pokazala su visoku osjetljivost uređaja na otkrivanje promjena u razini i dinamici vitamina C tijekom praćenja u trajanju od dva sata.

Na taj način je dinamički porast i pad razine vitamina C u znoju zabilježen bez utjecaja ostalih komponenti znoja. Razlike u dinamici vitamina C među pojedinim ispitanicima ukazuju na potencijal epidermalnog biosenzora za postizanje personaliziranih nutritivnih rješenja. Također, fleksibilni flaster pokazao je mehaničku otpornost na višestruke deformacije istezanja i savijanja, ističu autori studije.

Štoviše, testirana je sposobnost senzorne elektrode u otkrivanju kratkorajnih promjena koncentracije vitamina C u uzorku suza i sline, dokazujući unakrsnu funkcionalnost uređaja. Pokazalo se kako je biosenzor koji sadrži enzim askorbat oksidazu koristan kao traka za jednokratnu upotrebu za brzo in vitro otkrivanje vitamina C u uzorku sline i suza nakon unosa tableta ili sokova s vitaminom C. Znanstvenici se nadaju kako će novi epidermalni flaster olakšati upotrebu nosivih senzora za neinvazivnu procjenu nutritivnog stanja i praćenje unosa nutrijenata za otkrivanje i liječenje nutritivnih nedostataka, procjenu pridržavanja propisanog unosa vitamina i podržavanje promjene prehrambenih navika.

Izvor: ASC Publications

Pošalji prijatelju na email

Komentari