Selen u prevenciji raka kolona

Datum objave: 18. 11. 2004.

Na listu karcinoma, na čiji rast i razvoj pozitivno utječe visoka razina selena u krvi, mogao bi se dodati i karcinom kolona. Naime, rezultati nedavno objavljene studije sugeriraju da visoka razina selena u krvi smanjuje rizik za razvoj raka kolona..

Studija je zapravo analiza prethodna tri istraživanja u kojima je sudjelovalo preko 1700 osoba, a koja su se fokusirala na prevenciju kolorektalnih adenoma – karcinogenih izraslina ili polipa u kolorektalnom području. Svi učesnici su već imali adenom koji je uklonjen kolonoskopijom, a različitim nutritivnim prisupima nastojali su izbjeći ponovni rast karcinogenih polipa.

U jednom istraživanju, nutritivni pristup obuhvaćao je unos suplemenata vlakana, u drugom prehranu sa niskim udjelom masti i visokim udjelom vlakana sa mnogo žitarica, voća i povrća, a treći pristup bazirao se na unosu suplemenata vitamina C, E i beta-karotena.

Uzimajući u obzir sve tri studije, uočeno je da su učesnici sa najvišom razinom selena u krvi imali za 34 % manju vjerojatnost od ponovnog razvoja raka kolona.
Važno je istaknuti da su osobe sa najvišom razinom selena u krvi i najmanjim rizikom od ponovnog razvoja raka kolona selen unosili putem hrane, ne suplementima.
Dnevno se preporuča unos 55 mcg selena, a ovu količinu lako je unijeti putem hrane. Dobro izvori selena uključuju brazilske oraščiće i druge orašaste plodove, meso, plodove mora i žitarice.

S obzirom da je trenutno 35 000 muškaraca uključeno u studiju koja će između ostalog nastojati utvrditi ulogu selena u prevenciji karcinoma kolona, sasvim sigurno mogu se očekivati nove spoznaje o ulozi selena u prevenciji karcinoma kolona.

Izvor: Journal of the National Cancer Institute, Nov. 17, 2004; vol 96: pp 1669-1675

Pošalji prijatelju na email

Komentari