Vitaminoteka

Datum objave: 05. 12. 2014.

Novo australsko istraživanje sa Sveučilišta u Adelaideu po prvi puta je pokazalo da antioksidativni mikronutrijent selen igra bitnu ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena.

Do sada se znalo da je selen bitan za plodnost muškaraca, a u navedenom istraživanju ispitana je uloga i mjesto nakupljanja selena i specifičnog selenoproteina u jajnicima. Inače, selenoproteini su posebna skupina proteina koji sadrže selen u svojoj strukturi, a za zdravlje jajnika bitnim se pokazao selenoprotein GPX1.

U istraživanju je primijećeno da je razina selena i selenoproteina povećana u velikim, zdravim folikulima jajnika. Stoga se smatra da selen igra ključnu ulogu antioksidansa tijekom završnih stadija razvitka folikula, osiguravajući tako zdravu okolinu za jajnu stanicu. Također, razina GPX1 pokazala se značajno višom u jajnim stanicama koje su dovele do trudnoće.

Autori su zaključili da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se odredio način na koji se razina selena može optimizirati, povećavajući izglede za začećem.

Izvor: Metallomics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: selen, Trudnoća i dojenje,

Komentari