Lora Štrbac

Datum objave: 19. 12. 2023.

Dijete, različiti načini mršavljenja i dodaci prehrani za mršavljenje postali su neizostavan dio suvremenog života u naporima da se postigne i održi zdrava tjelesna masa. Gotovo svaki dan svjedoci smo novih prehrambenih trendova, planova prehrane ili čudesnih proizvoda koji obećavaju brzo i učinkovito mršavljenje. Uz mnoge napore i resurse uložene u istraživanje ove tematike, pretilost i dalje ostaje globalni zdravstveni izazov.

S ciljem proučavanja prirodnih sastojaka koji mogu pridonijeti borbi protiv prekomjerne tjelesne mase, istraživači su proučavali potencijal uporabe dodatka prehrani koji uključuje sedam pažljivo odabranih prirodnih sastojaka: koenzim Q, vitamin E, alfa-lipoična kiselina, ekstrakt cikle, forskolin, ekstrakt zelenog zrna kave i zelenog čaja.

Prethodna istraživanja ukazala su na korisna svojstva pojedinih sastojaka ovog dodatka. Koenzim Q pokazao se sposobnim smanjiti oštećenje lipida i zaštititi od peroksidacije u serumu, dok su vitamin E i α-lipoična kiselina pridonijeli poboljšanju statusa antioksidansa. Nadalje, ekstrakt cikle, bogat nitratima i antioksidansima, pospješio je funkciju mitohondrija, dok su forskolin, ekstrakt zelene kave i zelenog čaja potaknuli gubitak tjelesne mase.

Stoga je provedeno dvostruko slijepo, placebom kontrolirano kliničko istraživanje kako bi se proučio učinak uzimanja dodataka od 7 prirodnih sastojaka na smanjenje prekomjerne tjelesne mase. Istraživanjeje trajalo 12 tjedana i uključilo je sudionike u dobi od 18 do 50 godina koji su imali prekomjernu tjelesnu masu ili su bili pretili.

Rezultati istraživanja pokazali su značajno smanjenje tjelesne mase i poboljšanje sastava tijela, uz istovremeno poboljšanje markera povezanih sa zdravljem jetre i metabolizmom kod sudionika koji su koristili dodatak prehrani.

U usporedbi s placebo skupinom, sudionici koji su uzimali dodatke imali su smanjenje postotka tjelesne mase i masnog tkiva, dok je placebo skupina pokazala tendenciju povećanja tjelesne mase.

Prema autorima istraživanja, ovaj dodatak prehrani, sastavljen od sedam pažljivo odabranih prirodnih sastojaka, pokazao se kao korisna podrška u procesu mršavljenja, sugerirajući njegov potencijal kao pomoć pri mršavljenju kod muškaraca i žena koji se suočavaju s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari