Datum objave: 10. 05. 2011.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer, sugerira da dodavanje šećera u prehranu čovjeka može povećati rizik za određene oblike karcinoma.

Za potrebe studije analizirani su podaci 435674 osoba, dobi između 50 i 71 godinu, koje su praćene 7,2 godine. Kako bi se utvrdio unos šećera koristio se upitnik učestalosti konzumiranja hrane sa 124 namirnice. U periodu praćenja sudionika, kod 29 099 muškaraca te 13 355 žena dijagnosticiran je neki oblik karcinoma.

Istraživači su uočili da je dodatak šećera u pozitivnoj vezi s rizikom od ezofagealnog adenokarcinoma, a dodatak fruktoze je povezan s povećanim rizikom od karcinoma tankoga crijeva. Svi istraživani šećeri uklkjučujući ukupne šećere, saharozu, fruktozu, dodane šećere, dodanu saharozu i dodanu fruktozu povezani su sa karcinom pluća.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari