Istraživanje danskih znanstvenika, provedeno na više od 80 000 ispitanika, otkriva da čak i manje povećanje vrijednosti glukoze u krvi značajno povećava rizik od ishemične bolesti srca.
Ovi su rezultati iznenadili znanstvenike budući da se do sada kolesterol deklarirao kao najveća „prijetnja“ zdravlju srca.
Zdrave osobe, bez dijagnosticiranog dijabetesa, imaju natašte normalne vrijednosti glukoze manje od 6 mmol (=108 mg) po litri krvi. Istraživanje pokazuje da povećanje vrijednosti za samo 1 mmol/L (=18 mg) iznad normalnih vrijednosti, kroz nekoliko godina, povećava rizik za srčani infarkt za iznenađujućih 69%!
Znastvenici ističu da glukoza direktno utječe na rizik od ishemične bolesti srca (srčani infarkt, ateroskleroza, angina pektoris), ali nisu još uvijek sigurni zašto, te ističu da se unos šećera mora limitirati za dobrobit zdravlja cijele svjetske populacije.
Izvor: Journal of the American College of Cardiology