Vitaminoteka

Datum objave: 08. 08. 2013.

Škotska studija objavila je rezultate kojima ukazuje na povezanost hrane bogate šećerom s karcinomom debelog crijeva.

Istraživanje je provedeno analizom podataka 4839 ispitanika koji su slijedili dva tipa prehrane; prehranu bogatu voćem i povrćem te drugi tip prehrane bogat mesom, šećerom i mastima. Autori studije ispitivali su 170 različitih namirnica uključujući voće, povrće, ribu, meso, čokoladu, čips, voćne napitke itd.

Rezultati studije ukazali su na povećani rizik od karcinoma debelog crijeva u ispitanika koji su imali prehranu bogatu mesom, šećerom i mastima dok je u drugoj vrsti prehrane potvrđen smanjeni rizik od istog. Nadalje, povećani rizik od karcinoma debelog crijeva imao je značajnu povezanost s gaziranim pićima, kolačima, keksima, grickalicama te desertima.

Važnost studije leži u činjenici što je po prvi put dokazana poveznica između hrane i napitaka bogatim šećerom te karcinoma debelog crijeva.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu The European Journal of Cancer Prevention.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, šećer,

Komentari