Maja Biličić

Datum objave: 22. 03. 2019.

Hipertenzija pogađa više od 60 milijuna odraslih osoba u SAD-u, a manje od polovice njih svoje stanje ima pod kontrolom. Novo je istraživanje pokazalo da savjetovanje o prehrani provedeno u trgovinama djeluje učinkovito na promjene prehrambenih navika pacijenata koji se liječe od hipertenzije.

U istraživanju je sudjelovalo 30 pacijenata triju ordinacija primarne zdravstvene zaštite u dobi od 18 do 60 godina s dijagnozom hipertenzije. Ispitanici su bili različitih demografskih obilježja (spola, rase, obrazovanja i zaposlenja).

Ispitanike su u jednoj od tri lokalne trgovine dva registrirana dijetetičara individualno savjetovala o promjenama načina života s fokusom na DASH dijetu usmjerenu na sprječavanje hipertenzije. Ispitanici su tijekom 12 tjedana imali 3 savjetovanja. Prvo je trajalo 60 minuta, dok su preostala dva savjetovanja trajala 30-45 minuta. Liječnik primarne zdravstvene zaštite obaviješten je o napretku pacijenta nakon svakog savjetovanja.

Ispitanicima je procijenjena kvaliteta prehrane i izmjeren im je krvni tlak, a morali su ispuniti i upitnik o učestalosti konzumacije hrane u kojemu su bilježili hranu i pića koje su konzumirali u protekla tri mjeseca.

Nakon savjetovanja prehrambene su se navike ispitanika znatno popravile – češće su konzumirali voće, zeleno povrće, grahorice, cjelovite žitarice, a rjeđe rafinirane žitarice i prazne kalorije.

Značajno se smanjio i unos natrija, zasićenih masti i ukupne masti, a ponešto i unos šećera dodanog u hranu i pića. Snizio se i krvni tlak, no zbog malog broja ispitanika razlike nisu bile statistički značajne. Također, ispitanici su se spremnije pridržavali uzimanja lijekova za hipertenziju propisanih tijekom istraživanja.

Nutricionističko savjetovanje u trgovinama prikladnije je i fleksibilnije mjesto za promicanje promjena u načinu prehrane od ordinacije primarne zdravstvene zaštite zbog toga što se radi o okruženju u kojem se donose odluke o kupovini hrane. Znanstvenici smatraju da bi se ova strategija trebala istraživati i u kontekstu drugih zdravstvenih stanja.

Izvor: Journal of Nutrition Education and Behavior

Pošalji prijatelju na email

Komentari