Sastojci u kori citrusa smanjuju razinu kolesterola u krvi

Datum objave: 02. 06. 2004.

Sastojci kore citrusa smanjuju razinu kolesterola u krvi djelotvornije od nekih lijekova, i to bez neželjenih učinaka..

Komponente kore citrusa, polimetilirani flavoni (PMF), slični su drugim biljnim pigmentima prisutnima u kori u citrusima koji su pokazali pozitivna djelovanja na različite aspekte zdravlja, primjerice smanjenje rizika od raka, bolesti srca i različitih upala. Ovo je, međutim, prva studija koja je pokazala djelovanje navedene komponente na smanjenje razine kolesterola.

PMF se nalaze u različitim vrstama citrusa, a najčešći – tangeretin i nobiletin, u značajnijim količinama su prisutni u mandarinama i narančama. U manjim količinama su prisutni i u njhihovim sokovima.

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazala su da unos hrane koja sadrži 1% PMF-a, smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola za 32 – 40 %. Promjene u razini HDL (dobrog) kolesterola, kao ni neželjeni učinci unosa ovih komponenata nisu uočeni.
Istraživači nastoje proučiti metodu kojom PMF djeluju na smanjenje razine kolesterola, no vjeruje se da možda ometaju sintezu kolesterola i triglicerida u jetri.

Izvor: [url="#"] Journal of Agricultural and Food Chemistry
[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari