Sve je više dokaza da oksidativni upalni procesi utječu na nastanak kroničnih bolesti, a da prehrana u tim procesima igra važnu ulogu.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi ispitivali su ulogu mediteranske prehrane u prevenciji oštećenja stanica, koje dovodi do upala. Otkrili su da oleinska kiselina i hidroksitirozol, prisutni u visokim koncentracijama u djevičanskom maslinovom ulju, kao i n-3 polinezasićene masne kiseline iz ribe, utječu na stanične mehanizme povezane s razvojem akutnog pankreatitisa (upale gušterače). Stoga, možemo smatrati te komponente potencijalno funkcionalnim sastojcima, koji mogu spriječiti ili ublažiti upalu gušterače.
To je prvo takvo istraživanje o tome kako masne kiseline i antioksidansi (fenolne komponente) hrane utječu na stanične mehanizme, pokrenute lokalnom upalom u gušterači, odnosno kako preveniraju/ublažavaju incidenciju takvih patoloških oksidativnih procesa.
Izvor: University of Granada