Ela Lučić

Datum objave: 09. 03. 2020.

Prirodni spoj koji se nalazi u velikom broju konzumiranog povrća mogao bi pomoći u borbi protiv bolesti masne jetre, pokazala je nova studija. Znanstvenici tvrde kako se bolest nealkoholne masne jetre (engl. Nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD) može kontrolirati indolom, prirodnim spojem koji se nalazi u bakterijama crijeva i u povrću kao što su kupus, kelj, cvjetača i prokulice. 

Studija je objavljena u časopisu Hepatology, a u njoj se također bavilo pitanjem kako ovaj prirodni spoj može dovesti do novih načina liječenja ili preventivnih mjera za NAFLD. Znanstvenici vjeruju kako su namirnice s velikim kapacitetom za proizvodnju indola ključne u sprječavanju pojave NAFLD-a te korisne za poboljšanje zdravlja oboljelih. 

NAFLD nastaje kada jetra postane zasićena masnoćom, a razlog može biti nepravilna prehrana poput prekomjernog unosa zasićenih masti, što može dovesti do opasne bolesti jetre, uključujući cirozu ili karcinom jetre. Mnogi čimbenici doprinose bolesti, ali masna jetra je 7 do 10 puta češća u pretilih osoba, kod kojih je prisutna upala predvođenu makrofagima (vrstama bijelih krvnih zrnaca koja se obično bore protiv infekcije), što pogoršava oštećenje jetre. 

Bakterije crijeva također mogu utjecati na napredovanje bolesti masne jetre. One stvaraju različite spojeve, a jedan od njih je indol – produkt aminokiseline triptofana, kojeg su klinički nutricionisti identificirali kao potencijalni spoj u preventivnom djelovanju i terapijskim koristima za osobe s NAFLD-om. Nacionalni institut za karcinome također bilježi da spoj indol-3-karbinol, koji se nalazi u povrću iz porodica krstašica, ima protuupalna svojstva te pomaže u borbi protiv karcinoma. Stoga je u ovom istraživanju ispitivan učinak koncentracija indola na ljude, životinjske modele i pojedine stanice kako bi se utvrdio njegov učinak na upalu jetre, kao i potencijalne koristi za osobe s NAFLD-om. Kliničko istraživanje uključivalo je 137 sudionika porijeklom iz Kine.

Istraživački tim otkrio je da osobe s višim indeksom tjelesne mase najčešće imaju niže vrijednosti indola u krvi. Uz to, razina indola kod osoba koje su klinički pretile bila je značajno niža od onih zabilježenih kod osoba normalne tjelesne mase. Posljedično, kod osoba s nižim vrijednostima indola uočen je i veći udio masti u jetri. 

Važno je napomenuti kako etnička pripadnost može imati određeni utjecaj na populaciju bakterija u crijevima i točnu razinu metabolita. Kako bi dodatno utvrdili utjecaj indola, istraživači su koristili životinjske modele podvrgnute prehrani s niskim udjelom masti kao kontrolnu skupinu te one podvrgnute prehrani s visokim udjelom masti, kako bi simulirali učinke NAFLD - a. Otkrili su da liječenje životinjskih modela kod kojih je simuliran NAFLD indolom značajno smanjuje nakupljanje masti u jetri i njenu upalu. 

Istraživački tim također je proučavao kako indol utječe na pojedine stanice. Osim što smanjuje količinu masti u stanicama jetre, ovaj spoj djeluje i na stanice u crijevima koje šalju molekularne signale koji prigušuju upalu. Veza između crijeva i jetre dodaje još jednu dimenziju složenosti u proučavanju bolesti nealkoholne masne jetre, a buduće studije su veoma potrebne kako bi u potpunosti razumjeli ulogu indola, ističu znanstvenici. Namirnice s velikim kapacitetom proizvodnje indola ili lijekovi koji oponašaju njezine učinke mogu poslužiti kao nove terapije za liječenje NAFLD-a, dodaju. 

Nadalje, prevencija bolesti još je jedan vrlo važan aspekt koji treba uzeti u obzir. Sprječavanje razvoja i napredovanja NAFLD-a može ovisiti o prehrambenim pristupima kojima bi se osiguralo da mikroorganizmi u crijevima omogućuju učinkovito djelovanje indola i drugih metabolita. Potrebna su buduća istraživanja kako bi se proučilo na koji način se određenom prehranom to može postići. Iz tog razloga, nužno je steći suradnju s kliničkim nutricionistima kako bi se ispitalo koje namirnice mogu utjecati na promijene mikrobiote crijeva i povećaanje proizvodnje indola.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: indol, masna jetra, NAFLD,

Komentari