Ela Lučić

Datum objave: 01. 05. 2020.

Novo istraživanje na miševima pokazalo je da spoj koji se nalazi u kori voća, kao što su jabuke i suhe šljive, te u pojedinom bilju, može smanjiti i čak preokrenuti tijek bolesti oštećenja moždanih stanica u osoba s multiplom sklerozom. 

Multipla skleroza je bolest koju karakterizira progresivna mišićna slabost i paraliza. Postoji niz tretmana koji, kada se primijene dovoljno rano, pomažu zaustaviti napredovanje bolesti, ali rijetko mogu zaliječiti oštećenja koja su se već dogodila u stanicama mozga. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences daje nadu da bi ursolinska kiselina, prirodni triterpenoid, mogla potencijalno izliječiti nastala oštećenja, čak i ako se primijeni kasnije, kod već uznapredovalog stadija bolesti, navode znanstvenici. 

Istraživači sa Sveučilišta Thomas Jefferson koristili su laboratorijski pročišćeni oblik ursolinske kiseline kod miševa kojima je ustanovljena bolest multiple skleroze. U mnogim su eksperimentima proučavani miševi u akutnoj fazi bolesti, kada ona tek počinje ili je na vrhuncu. Umjesto toga, znanstvenici su ovaj put ispitali djelotvornost ovog spoja kada bolest postane kronična, nakon što je već došlo do kroničnog oštećenja tkiva središnjeg živčanog sustava. 

Korišten je model miša s multiplom sklerozom koji polako razvija bolest tijekom života, oponašajući ljudsku bolest. Oko 12. dana započinje akutna faza bolesti kada se pojavljuju znakovi multiple skleroze, poput djelomične paralize, i tada su trenutno dostupni lijekovi najučinkovitiji. Istraživači su, međutim, započeli liječenje miševa 60. dan – tada se u mozgu i kralježničnoj moždini već stvorilo kronično oštećenje tkiva, koje je bilo potrebno popraviti i regenerirati. Liječili su miševe 60 dana, a 20. dana liječenja počeli su uočavati poboljšanje. Miševi koji su bili paralizirani na početku eksperimenta ponovo su dobili sposobnost hodanja, iako uz prisutnu slabost. Ispitivani sastojak nije lijek, ali ako bi se sličan učinak zabilježio i kod ljudi, to bi donijelo značajnu promjenu u kvaliteti života, ističu autori studije.

Istraživači su također ispitivali kako ursolinska kiselina djeluje na stanice. Primijetili su da ona suzbija Th17 stanice – vrstu imunosnih stanica koje su jedan od glavnih pokretača patološkog autoimunog odgovora kod multiple skleroze. Čini se da mnoge trenutno aktivne terapije suzbijaju Th17 stanice.

Međutim, istraživači su pokazali da ispitivani sastojak može aktivirati sazrijevanje stanica prekursora u stanice koje čine mijelinsku ovojnicu, nazvane oligodendrociti. Te stanice su u slučaju multiple skleroze istrošene, a matične stanice koje proizvode nove oligodentrocite postaju latentne i ne mogu sazrijevati.

Ursolinska kiselina aktivacijom tih matičnih stanica pomaže u stvaranju novih oligodendrocita i vjerojatno je odgovorna za primijećeni preokret simptoma. 

Sljedeći koraci u istraživanju uključuju testiranje sigurnosti spoja. Ursolinska kiselina dostupna je kao dodatak prehrani, ali u velikim dozama može biti toksična. Iako su podaci preliminarni jer potječu od životinjskog modela bolesti, ohrabrujuće je u laboratoriju uočiti učinak ispitivanog spoja na zaustavljanje i popravak štete uzrokovane multiplom sklerozom, ističu znanstvenici.

Pošalji prijatelju na email

Komentari