Datum objave: 15. 02. 2016.

Višak kilograma povezan je s nepoželjnom razinom lipida u krvi, a poznato je da je ovome moguće stati na kraj smanjenjem tjelesne mase i nižim unosom zasićenih masti.

Međitim, stručnjaci se i dalje ne slažu oko pitanja treba li zasićene masti u prehrani zamijeniti onim nezasićenima ili pak ugljikohidratima. Stoga se skupina američkih istraživača sa Sveučilišta u Kaliforniji u novoj studiji odlučila pozabaviti upravo ovim problemom.

U studiji je sudjelovalo 213 žena s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti, a bile su podijeljene u tri različite skupine. Sve skupine trebale su voditi redukcijsku dijetu, no prehrana jedne skupine sadržavala je niži udio masti i viši udio ugljikohidrata, dok je prehrana drugih dviju skupina sadržavala viši udio masti i niži udio ugljikohidrata. Glavni izvor masti jedne „visokomasne“ skupine bilo je maslinovo i repičino ulje, a drugoj je unosu masti znatno doprinosila i redovita konzumacija oraha.

Studija je trajala šest mjeseci, a rezultati su pokazali da su sve vrste prehrana imale pozitivan učinak na tjelesnu masu. Naime, sve ispitanice su uspjele smanjiti masu za oko 8%, što samo po sebi može znatno doprinijeti smanjenju rizika od kardiovaskularnih i drugih bolesti povezanih s pretilosti.

Također, u svim skupinama zamijećeno je smanjenje razina triglicerida i „lošeg“ LDL-kolesterola, međutim, skupine su se razlikovale po pitanju utjecaja na tzv. dobar kolesterol. I kod visokougljikohidratne i visokomasne prehrane zamijećeno je smanjenje „dobrog“ HDL-kolesterola, no visokomasna prehrana s dodatkom oraha dovela je do poželjnog povišenja razina. Stoga su autori zaključili kako je prehrana s dodatkom oraha pokazala najpovoljniji učinak na razine lipida u krvi.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari