Ela Lučić

Datum objave: 20. 08. 2021.

U nedavno provedenom istraživanju, znanstvenici su analizirali indeks tjelesne mase djece i bakterije prisutne u crijevima. Otkrili su kako bakterije prisutne u crijevima kod djece mogu imati ulogu u problemima s regulacijom tjelesne mase u budućnosti.

Rezultati prethodno provedenih studija koje su uključivale životinje i starije osobe ukazuju na to da poremećaj u sastavu mikrobiote crijeva može dovesti do upalnih stanja, što bi moglo pridonijeti debljanju i pretilosti.

Istraživači su prvo ispitali mikrobiotu crijeva na temelju uzoraka stolice više od 200 djece u dobi od 6 tjedana, a zatim ponovno u dobi od jedne godine. Nakon toga, mjerili su indeks tjelesne mase do 5. godine života.

Analizom je utvrđeno kako se izdvajaju dvije vrste bakterija – Klebsiella i Citrobacter.

U prethodno provedenim istraživanjima rezultati su pokazali kako prekomjeran rast nekih gram negativnih bakterija, kao što su bakterije vrste Citrobacter i Klebsiella, može biti uzrok nadutosti.

Istraživači su primijetili kako je veća brojnost ove dvije vrste bakterija u stolici djece stare 6 tjedana povezana s većim indeksom tjelesne mase tijekom odrastanja. Isto je vrijedilo i za bakterije iz roda Prevotella pronađene u stolici jednogodišnjaka. Vrijedno je napomenuti kako se ovi rezultati smatraju preliminarnim sve dok se istraživanje ne objavi u recenziranom časopisu.

Znanstvenici dodaju kako su rezultati drugih studija pokazali da dojenje može smanjiti pretilost u djece, iako ne nužno zbog razlike u sastavu mikrobiote crijeva. Zaključuju kako mogućnost prepoznavanja promjenjivih čimbenika koji su povezani s povećanjem tjelesne mase u ranom djetinjstvu predstavlja priliku za prevenciju kardiovaskularnih čimbenika rizika i bolesti srca kasnije u životu.

Izvor: American Heart Association's virtual Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference

Pošalji prijatelju na email

Komentari