Sastav majčinog mlijeka utječe na razvoj atopijskog dermatitisa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Prema finskim istraživačima, stearinska kiselina u majčinu mlijeku možda igra ulogu u razvoju atopijskog dermatitisa. Analizom majčinog mlijeka i razvoja atopijskog dermatitisa pokazano je da postoji veza između visoke razine stearinske kiseline te niske razine n-3 višestrukonezasićenih masnih kiselina u mlijeku i atopijskog dermatitisa. Ova otkriće moglo bi poduprijeti tezu da suplementacija pojedinih masnih kiselina ili mješavine određenih masnih kiselina može smanjiti pojavu atopijskog dermatitisa kod novorođenčadi.
U maloj studiji koju su proveli finski istraživači sa Odsjeka za pedijatriju Sveučilišta u Turku, pregladano je 34 novorođenčadi te je uzet izorak mlijeka njihovih majki kako bi se utvrdila veza između sastava majčinog mlijeka i razvoja atopijskog dermatiisa kod novorođenčadi.

Do prve godine života, kod 13 djece razvio se atopijski dermatitis, a prema analizama, mlijeko kojim su oni hranjeni imao je veći udio stearinske kiselina i manji udio n-3 višestrukonezasićenih masnih kiselina.

Veza između dojenja i atopijskog dermatitisa kompleksna je, ponekad dojenje može biti blagotvorno, ponekad, čini se, ne. Masnoće u majčinom mlijeku potječu iz uskladištenih tjelesnih masnoća i prehrane. Otprilike 1/3 potječe direktno iz prehrane. Poznato je da masne kiseline utječu na imunosni sustav, a n-3 višestrukonezasićene masne kiseline dokazano imaju zaštitno djelovanje.

Izvor: Ann Nutr Metab 2003;47:319-323

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža,

Komentari