Ela Lučić

Datum objave: 01. 07. 2021.

Zdravstvene blagodati konzumacije sardina i plave ribe već su nadaleko poznate.

Ona sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u regulaciji razine kolesterola i sprječavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. Rezultati novog španjolskog istraživanja otkrili su kako redovita konzumacija sardina pomaže u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2.

Istraživači su u studiju uključili 152 pacijenta u dobi od 65 godina i starijih kojima je dijagnosticirano stanje predijabetesa, odnosno razina glukoze u krvi između 100-124 mg/dL. Svi pacijenti pridržavali su se plana prehrane kojim se nastojao smanjiti rizik od razvoja bolesti, ali samo je jedna skupina konzumirala 200 grama sardina tjedno (dvije limenke sardina u maslinovom ulju). Ispitanici su dobili popis recepata koji uključuju sardine u konzervi te im je savjetovano da konzumiraju sardinu cijelu, bez uklanjanja kostiju, jer su kosti posebno bogate kalcijem i vitaminom D.

Od ispitanika koji sardine nisu uključili u prehranu, njih 27% imalo je visok rizik oboljenja od dijabetesa na početku studije. Nakon godinu dana, visok rizik za oboljenje imalo je 22%. Među onima koji su u prehranu uključili sardine, 37% je imalo visok rizik oboljenja od dijabetesa na početku studije.

Nakon godinu dana, samo je 8% ispitanika iz te skupine imalo vrlo visok rizik od oboljenja.

Poboljšanja su primijećena i u drugim važnim biokemijskim parametrima, poput smanjenja indeksa rezistencije na inzulin, razine triglicerida i krvnog tlaka te povećanja razine HDL kolesterola i hormona koji ubrzavaju razgradnju glukoze (adiponektin).

Znanstvenici smatraju kako bi konzumaciju sardina trebali preporučivati ​​liječnici, posebno osobama starijim od 65 godina. Ističu kako hrana poput sardina, koja je bogata taurinom, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i vitaminom D, ima jasan zaštitni učinak protiv pojave dijabetesa. Međutim, to ne znači kako će izolirano uzimanje hranjivih tvari koje sadrži sardina u obliku dodataka prehrani imati jednaki učinak.

Izvor: NutraIngredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari