Zdravstvene blagodati konzumacije sardina i plave ribe već su nadaleko poznate.
Ona sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u regulaciji razine kolesterola i sprječavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. Rezultati novog španjolskog istraživanja otkrili su kako redovita konzumacija sardina pomaže u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2.
Istraživači su u studiju uključili 152 pacijenta u dobi od 65 godina i starijih kojima je dijagnosticirano stanje predijabetesa, odnosno razina glukoze u krvi između 100-124 mg/dL. Svi pacijenti pridržavali su se plana prehrane kojim se nastojao smanjiti rizik od razvoja bolesti, ali samo je jedna skupina konzumirala 200 grama sardina tjedno (dvije limenke sardina u maslinovom ulju). Ispitanici su dobili popis recepata koji uključuju sardine u konzervi te im je savjetovano da konzumiraju sardinu cijelu, bez uklanjanja kostiju, jer su kosti posebno bogate kalcijem i vitaminom D.
Od ispitanika koji sardine nisu uključili u prehranu, njih 27% imalo je visok rizik oboljenja od dijabetesa na početku studije. Nakon godinu dana, visok rizik za oboljenje imalo je 22%. Među onima koji su u prehranu uključili sardine, 37% je imalo visok rizik oboljenja od dijabetesa na početku studije.
Nakon godinu dana, samo je 8% ispitanika iz te skupine imalo vrlo visok rizik od oboljenja.
Poboljšanja su primijećena i u drugim važnim biokemijskim parametrima, poput smanjenja indeksa rezistencije na inzulin, razine triglicerida i krvnog tlaka te povećanja razine HDL kolesterola i hormona koji ubrzavaju razgradnju glukoze (adiponektin).
Znanstvenici smatraju kako bi konzumaciju sardina trebali preporučivati liječnici, posebno osobama starijim od 65 godina. Ističu kako hrana poput sardina, koja je bogata taurinom, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i vitaminom D, ima jasan zaštitni učinak protiv pojave dijabetesa. Međutim, to ne znači kako će izolirano uzimanje hranjivih tvari koje sadrži sardina u obliku dodataka prehrani imati jednaki učinak.
Izvor: NutraIngredients