Proizvođači gotovih salata imaju još pune ruke posla i novih tehnoloških postupaka za svladati, ukoliko žele proizvoditi salate koje se ne kose sa zdravstvenim preporukama.
Naime, novo britansko istraživanje pokazalo je kako samo 2% svih salata na tržištu (koje se prodaju u trgovinama, barovima i lancima brze hrane) sadrži preporučenu količinu soli. Sve ostale salate sadrže i do 3,51 gram soli po porciji, što je daleko veća količina nego što je sadrži Big Mac hamburger, a istovremeno više od pola dnevno preporučenog unosa soli!
U borbi protiv hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), kao vodećeg uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, Svjetska Zdravstvena Organizacija preporuča ograničiti dnevni unos soli na maksimalno pet grama. Izračunato je da bi smanjenje prosječnog unosa soli za svega 15% preveniralo gotovo 8 milijuna smrti između 2006. i 2015. godine.
Stoga je razočaravajuća činjenica da u čak najpoželjnijim jelovnicima te u slučaju pridržavanja redukcijskih dijeta, prevelik sadržaj soli u salatama može poništiti zdravstvene benefite takve "zdrave" dijete.
Izvor: Breaking News on Food Marketing and Retailing