Temeljena na talijanskom klasiku, ova je salata uspješan spoj nemasnog graha bogatog vlaknima, svježeg začinskog bilja, crvenog luka i komadića tune. Poslužite kao glavno jelo (ako želite) s tankom kriškom integralnog kruha.
200 g tune konzervirane u vlastitom soku
220 g graha konzerviranog u vodi
1 crveni luk, narezan na kao papir tanke kolute
1 režanj češnjaka, zgnječen
1 desertna jabuka, oguljena i nasjeckana
1 crvena paprika, očišćena i sitno nasjeckana
1 žlica sjeckanog svježeg lišća peršina
Za preljev
3 žlice nemasnog grčkog jogurta
2 žličice mješavine meda i senfa ili 1 žličica engleskog senfa pomiješanog s 2 žličice meda
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice bijelog vinskog octa ili limunovog ili limetinog soka
Sol i svježe mljeveni crni papar, po okusu
1. Pomiješajte sastojke za preljev da se dobro sjedine.
2. Prelijte preljev preko sastojaka za salatu u velikoj zdjeli za posluživanje i stavite u hladnjak oko 1 sat kako bi se okusi mogli razviti.
Varijacija
Salata od piletine i slanutka zamijenite tunu, grah i jabuku s 300 g pilećih prsa bez kože i kostiju, pečenih na roštilju i narezanih, zatim s 220 g slanutka iz limenke i 1 kruškom, oguljenom i nasjeckanom.
Zvijezda recepta
Poput ostale plave ribe, tuna je bogata omega-3 masnim kiselinama koje mogu pripomoći u kontroli razine kolesterola.
Svaka porcija sadrži:
Savjet za kupovanje
Pokušajte izbjeći tunu konzerviranu u ulju ili slanoj tekućini. Tuna u vlastitom soku ima puno manju količinu masti i soli.
Vrijeme pripremanja: 7 minuta, plus 1 sat za hlađenje
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]