Salata od pečene crvene paprike i slanutka

Datum objave: 01. 01. 2005.

U ovoj jednostavnoj salati živopisnih boja slatke crvene paprike upotpunjuju orašast okus slanutka. Izvrsno prija uz meso ili ribu s roštilja.

100 g suhog slanutka, namakanog preko noći

4 crvene paprike, očišćene i narezane na četvrtine
Za preljev

1 žlica mirisnog octa

2 žlice ekstra
djevičanskog maslinovog ulja

4 mlada luka, sitno sjeckana

1 režanj češnjak, sitno sjeckan

2 žlice sjeckanog miješanog svježeg bilja,
Primjerice peršina, majčine dušice i kadulje

Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu

1. Stavite namakani slanutak u veliku duboku tavu i prekrijte s dosta vode. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, napola poklopljeno, 11-2 sata dok slanutak ne omekša. U međuvremenu u velikoj zdjeli izmiješajte sve sastojke za preljev.

2. Zagrijte roštilj na najjače. Premažite koru paprika s malo preljeva pa ih pecite 8-10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići. Stavite paprike u plastičnu vrećicu i ostavite 5 minuta, potom ih ogulite i narežite po dužini. Umiješajte paprike u preljev, zatim dodajte slanutak i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.
Zvijezda recepta
Slanutak ima malo masnoća, a bogat je izvor bjelančevina i topivih vlakana.
Svaka porcija sadrži:

  • kalorije 195

  • bjelančevine 7 g

  • ugljikohidrati 21 g

  • vlakna 5 g

  • ukupne masnoće 10 g

  • zasićene masti 1 g

  • polinezasićene masti 2 g

  • mononezasićene masti 6 g

  • kolesterol 0 mg

  • natrij 19 mg
  • Savjet za kupovanje

    Konzervirani grah je pogodna zamjena suhom. Provjerite kupujete li onog konzerviranog u vodi umjesto u slanoj otopini ili pak šećeru.

    Vrijeme pripremanja: 21 sata, plus 8 sati namakanja
    Količina: 4 porcije
    Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
    Izdavač: [url="#"] [/url]

    Pošalji prijatelju na email

    Komentari