Salata od pečene crvene paprike i slanutka
U ovoj jednostavnoj salati živopisnih boja slatke crvene paprike upotpunjuju orašast okus slanutka. Izvrsno prija uz meso ili ribu s roštilja.
100 g suhog slanutka, namakanog preko noći
4 crvene paprike, očišćene i narezane na četvrtine
Za preljev
1 žlica mirisnog octa
2 žlice ekstra
djevičanskog maslinovog ulja
4 mlada luka, sitno sjeckana
1 režanj češnjak, sitno sjeckan
2 žlice sjeckanog miješanog svježeg bilja,
Primjerice peršina, majčine dušice i kadulje
Sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
1. Stavite namakani slanutak u veliku duboku tavu i prekrijte s dosta vode. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte, napola poklopljeno, 11-2 sata dok slanutak ne omekša. U međuvremenu u velikoj zdjeli izmiješajte sve sastojke za preljev.
2. Zagrijte roštilj na najjače. Premažite koru paprika s malo preljeva pa ih pecite 8-10 minuta da kora potamni i stvore se mjehurići. Stavite paprike u plastičnu vrećicu i ostavite 5 minuta, potom ih ogulite i narežite po dužini. Umiješajte paprike u preljev, zatim dodajte slanutak i dobro promiješajte. Pustite da se ohladi prije posluživanja.
Zvijezda recepta
Slanutak ima malo masnoća, a bogat je izvor bjelančevina i topivih vlakana.
Svaka porcija sadrži:
Savjet za kupovanje
Konzervirani grah je pogodna zamjena suhom. Provjerite kupujete li onog konzerviranog u vodi umjesto u slanoj otopini ili pak šećeru.
Vrijeme pripremanja: 21 sata, plus 8 sati namakanja
Količina: 4 porcije
Ostale izabrane recepte iz knjige Kuharica za zdravo srce možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharica za zdravo srce" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url]
Izdavač: [url="#"] [/url]