Datum objave: 27. 12. 2016.

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Leicesteru pokazalo je da malena oštećenja na listovima pakirane salate mogu potaknuti razvoj salmonele. Sokovi koje ispuštaju oštećeni dijelovi listova potiču sposobnost ovog patogena da se pričvrsti za plastično pakiranje u kojemu se salata nalazi.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja stvorili uvjete koje salata ima u plastičnoj vrećici. Salatu su držali u vodi, a kretanje salmonele se udvostručilo i one su se kolonizirale na listovima. Nakon pet dana skladištenja u hladnjaku broj bakterijskih stanica povećao se sa 100 na oko 100 000 stanica. Sok salate potaknuo je i stvaranje biofilma na listovima koji je otporan na ispiranje.

S obzirom na to da mikroorganizmi koji uobičajeno nastanjuju listove salate nisu reagirali na njene sokove, čini se da upravo ti sokovi ubrzavaju kolonizaciju salmonele na listovima.

Salata se inače uzgaja na otvorenim poljima gdje može biti izložena salmoneli preko kukaca, ptičjeg izmeta, gnojiva i slično. Do razvoja salmonele može doći unatoč navodnjavanju čistom vodom, dobroj higijeni, pranju listova i sličnih procesa kojima je pokušavamo suzbiti.

Štoviše, ranija su istraživanja pokazala da salmonelu toliko privlače listovi i sokovi salate da mogu u nju ući već pri samom nicanju salate, a tada ju je nemoguće isprati.

Izvor: Applied and Environmental Microbiology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: salata, salmonela,

Komentari