Datum objave: 25. 08. 2010.

Uzimanje začina šafrana koji obiluje karotenoidima u obliku dodatka prehrani može pomoći oboljelima od makularne degeneracije, ukazuju rezultati nove studije.

Talijanski su znanstvenici proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 25 ispitanika kojima je dijagnosticiran rani stadij makularne degeneracije - kronične bolesti oka povezane sa starenjem koju obilježava istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu.

Ispitanici su tijekom 3 mjeseca trajanja istraživanja svakodnevno uzimali 20 mg šafrana. Kao indikator stanja korištena je metoda fokalnog elektroretinograma koja je pokazala kako je došlo do poboljšanja bolesti. Zabilježeno je povećanje amplitude elektroretinograma, a došlo je i do poboljšanja osjetljivosti treptaja.

Autori studije su naglasili kako su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila njihove rezultate, no smatraju kako su pronašli vrijedan dokaz koji ukazuje na veliki značaj karoteinoida za koje je moguće da u organizmu ispoljavaju snažniju blagotvornost od antioksidativnog djelovanja.

Izvor: Investigative Ophthalmology & Visual Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari