Ela Lučić

Datum objave: 13. 08. 2021.

Rezultati nedavno provedene studije otkrili su pozitivne učinke ekstrakta šafrana na psihološke simptome povezane s perimenopauzom.

Perimenopauza, razdoblje hormonalnih promjena prije menopauze koje obično pogađa žene u 40-im godinama, često je popraćeno nizom simptoma koji mogu trajati od nekoliko mjeseci do 10 godina. Simptomi uključuju valove vrućine, noćno znojenje, poremećaje spavanja te promjene u kognitivnim funkcijama i raspoloženju, uključujući depresiju i anksioznost.

Terapijske mogućnosti za liječenje simptoma uključuju hormonsku nadomjesnu terapiju i farmaceutske antidepresive. Iako su učinkoviti, tretmani poput hormonske nadomjesne terapije povezani su s povećanim rizikom od venske tromboembolije, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, žučnih kamenaca i karcinoma dojke.

Šafran se u prošlosti koristio zbog učinka na poboljšanje raspoloženja, a sve je više dokaza koji podupiru navedeno djelovanje.

Znanstvenici su u randomiziranu, dvostruko slijepu studiju kontroliranu placebom uključili zdrave žene u perimenopauzi u dobi od 40 do 60 godina koje su imale simptome menopauze, ali bez jakih naleta vrućina. Nasumično im je dodijeljeno uzimanje 28 mg ekstrakta šafrana ili placeba dva puta dnevno tijekom 12 tjedana. Sudionice su simptome ocijenile pomoću dva upitnika za samoprocjenu namijenjena procjeni tjelesnih i psiholoških simptoma na početku studije te nakon 4., 8. i 12. tjedna.

Rezultati su pokazali smanjenje anksioznosti za 33% i depresije za 32% od početne vrijednosti do 12. tjedna studije u skupini koja je uzimala ekstrakt šafrana.

Međutim, ekstrakt šafrana nije imao utjecaja na vazomotorne simptome ili druge somatske simptome, što ukazuje na to da šafran pretežno ublažava negativne učinke perimenopauze bez utjecaja na hormone. Autori studije napominju kako se na taj način omogućuje sigurno uzimanje ekstrakta šafrana s ostalim sastojcima koji utječu na ravnotežu hormona.

Izvor: Journal of Menopausal Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari