Ela Lučić

Datum objave: 30. 06. 2021.

Nesanica i poremećaji spavanja glavna su briga širom svijeta, uglavnom u zapadnim društvima.

Uzimanje tableta za spavanje uključuje povećan rizik od ovisnosti, morbiditeta, pa čak i smrtnosti kod dugotrajne primjene. Osušene stigme šafrana koriste se u tradicionalnoj medicini, a čini se kako spojevi koje sadrži, točnije safranal, krocin i krocetin, imaju blagotvorne učinke na trajanje i kvalitetu sna. Iako su u nekoliko studija otkriveni blagotvorni učinci šafrana na trajanje i kvalitetu sna, većina podataka prikupljena je samo na temelju upitnika ili izoliranih pročišćenih molekula. Izolirani spojevi rijetko imaju isti stupanj aktivnosti kao i nerafinirani ekstrakt u usporedivoj koncentraciji ili dozi aktivnog spoja.

Cilj ovog rada bio je procijeniti učinak standardiziranog ekstrakta šafrana na kvalitetu sna ispitanika koji imaju blage do umjerene smetnje u spavanju, povezane s tjeskobom. U dvostruko slijepu, randomiziranu studiju kontroliranu placebom bilo je uključeno 66 ispitanika u dobi između 25 i 70 godina. Ispitanicima je nasumično dodijeljeno uzimanje 15,5 mg ekstrakta šafrana dnevno ili placeba tijekom 6 tjedana. Kvaliteta sna procijenjena je pomoću aktigrafije i upitnika tjedan dana prije intervencije, na sredini i na kraju intervencije.

Rezultati su pokazali kako je uzimanje ekstrakta šafrana u obliku dodatka prehrani tijekom šest tjedana dovelo do poboljšanja nekoliko parametara povezanih s kvalitetom sna.

To uključuje vrijeme provedeno u krevetu procijenjeno aktigrafijom, lakoću zaspivanja, kvalitetu sna, te latenciju i trajanje sna. Uz to, uzimanje ekstrakta šafrana poboljšalo je rezultate tjelesne boli, općeg fizičkog zdravlja i emocionalnog ograničenja koji se procjenjuju upitnikom SF-36.

Znanstvenici navode kako ekstrakt šafrana i njegovi aktivni spojevi mogu modulirati razinu serotonina, dopamina, noradrenalina, glutamata i GABA-A neurotransmitera. Na temelju njihove uloge u anksioznosti, depresiji i nesanici, autori studije ukazuju na to kako uzimanje ekstrakta šafrana utječe na regulaciju razine tih neurotransmitera u mozgu, što vjerojatno uvelike pridonosi pozitivnim učincima na kvalitetu sna.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodatak prehrani, nesanica, šafran,

Komentari