Antonia Vlašić

Datum objave: 22. 09. 2021.

Rezultati nove studije pokazali su kako standardizirani ekstrakt šafrana potiče prirodnu proizvodnju hormona sna – melatonina, poboljšavajući time kvalitetu samog sna.

Prema nedavnim istraživanjima, pandemija COVID-19 negativno je utjecala na kvalitetu sna kod čak 70% ispitanika. Ispitanici navode kako imaju problema s utonućem u san, buđenjem tijekom noći i uznemirujućim snovima.

Provedena je nova, randomizirana, dvostruko slijepa studija kontrolirana placebom u kojoj je sudjelovalo 120 zdravih ispitanika u dobi od 18 do 70 godina s problemima spavanja koji su trajali najmanje četiri tjedna. Ispitanici su nasumično tijekom 28 dana dobivali ili placebo ili različite doze ekstrakta šafrana (14 ili 28 mg) 1 sat prije odlaska na spavanje.

Rezultati su pokazali kako standardizirani ekstrakt šafrana poboljšava nekoliko parametara vezanih za kvalitetu sna i reducira pojavu nesanice u odnosu na placebo.

Istraživači su također primijetili kako nije bilo značajnih razlika između različitih doza ekstrakta šafrana te da uzimanje šafrana u obliku dodatka prehrani ne izaziva nepovoljne učinke na zdravlje. Međutim, nisu utvrđene značajne razlike između placebo i interventne skupine po pitanju nekoliko parametara kao što su ukupno vrijeme spavanja i kvaliteta života povezana s boljom kvalitetom sna.

Nadalje, istraživači su primijetili kako su koncentracije melatonina značajno porasle prije spavanja kod ispitanika koji su uzimali ekstrakt šafrana, dok su se koncentracije kortizola smanjile, međutim, bez velikih razlika između placebo i interventne skupine. Iz navedenog zaključuju kako ekstrakt šafrana pomaže u održavanju normalnih razina melatonina. Iako su potrebna daljnja odobravanja, uzimanje dodataka prehrani sa šafranom moglo imati pozitivne učinke kod odraslih osoba s problemima u spavanju.

Izvor: Sleep Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Melatonin, šafran, san, spavanje,

Komentari